Het Horizon College biedt zo toegankelijk mogelijk onderwijs voor iedere student. De begeleiding die jij nodig hebt om te kunnen leren, ontwikkelen en toe te werken naar jouw studentsucces spreek je vóór de start van jouw opleiding af.
We kijken naar wat je kan én nodig hebt om tot succes te komen en niet naar wat je ‘hebt’ of naar wat je niet kunt. Het Horizon College gaat uit van mogelijkheden en dat zoveel mogelijk van de studentbegeleiding geborgd is binnen de dagelijkse begeleiding.
Je hoeft niet alles in je eentje op te lossen. Wij kijken met je mee: wat is er aan de hand, waar loop je vast, wat gaat er wél goed? Wat zijn je sterke kanten? Wij kijken samen met je naar wat er nodig is zodat je zelf weer verder kan.
Als je behoefte hebt aan extra ondersteuning, dien je dit wel zélf aan te geven. Dit betekent dat jij als (toekomstig) student als eerste aan zet bent.
Jij geeft aan dat je een ondersteuningsvraag hebt waarbij je begeleiding, een aanpassing of faciliteiten nodig hebt. Dan word je uitgenodigd voor een verlengde kennismaking om je vragen en ondersteuningsbehoefte door te nemen. In ons ondersteuningsprofiel staat welke begeleiding we kunnen bieden.
We streven ernaar zoveel mogelijk van de begeleiding plaats te laten vinden tijdens de opleiding. Je studieloopbaanbegeleider/mentor is dan ook jouw eerste aanspreekpunt. Elke groep heeft een studieloopbaanbegeleider die je wegwijs maakt op de school, er is als je vragen hebt en met jou je studie en persoonlijke voortgang volgt. Elke opleiding heeft een plusuur of een variant daarop. Hierin ligt de nadruk op plannen, overzicht en organiseren van huiswerk/opdrachten.
Heb je een ondersteuningsvraag of heb je ondersteuning nodig tijdens je opleiding? Geef het aan bij je aanmelding.
Je wordt dan uitgenodigd voor een verlengde kennismaking. Tijdens dit gesprek spreken we door welke begeleiding er voor jou mogelijk is of georganiseerd kan worden, zodat je meteen goed kan starten! (Heb je je voor meerdere opleidingen aangemeld dan vindt de verlengde kennismaking plaats bij de opleiding van je eerste keuze.)
Tijdens het gesprek wordt de ondersteuningsbehoefte vastgesteld en de mogelijkheden binnen een opleiding met jou en je ouder/verzorger besproken.
Dit is vaak maatwerk waarbij jouw ondersteuningsvraag en de mogelijkheden van de opleiding op elkaar worden afgestemd op haalbaarheid.
Mocht het zo zijn dat de gevraagde begeleiding of faciliteit een onevenredige belasting vormt voor de opleiding of de organisatie dan kan er bijzondere weigeringsgrond zijn voor de opleiding die je zou willen volgen.
TIP:
Neem voor je gesprek alvast www.mbotoegankelijk.nl door, hier vind je alle informatie voor mbo-studenten met een ondersteuningsvraag op één plek. Deze site kan jouw helpen om je ondersteuningsvragen goed te kunnen stellen.
Als er meer begeleiding nodig is dan je opleiding je kan bieden, dan kan er afgesproken worden dat je extra begeleid wordt door een medewerker van het Expertisecentrum Begeleiding, in overleg met je opleiding. De afspraken maken we waar mogelijk samen met je ouder/ opvoeder.
Iedere locatie van het Horizon College heeft een Expertisecentrum Begeleiding met een begeleidingsplein. Hier werken begeleidingsspecialisten, trajectbegeleiders, instructeurs en informatiemedewerkers. Zij kunnen jou begeleiden en jouw vragen beantwoorden.
Als je dyslexie of dyscalculie hebt, dan heb je recht op extra faciliteiten bij toetsen en examens. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra tijd. Hiervoor lever je een deskundigheidsverklaring in.
Als je extra ondersteuning krijgt evalueren we jaarlijks hoe en of dit het gewenste resultaat oplevert. Zo nodig en zo mogelijk stellen we afspraken bij.
Het Horizon College betrekt ook de ouder/verzorger bij de studievoortgang van de studenten tot 18 jaar. Via het ouderportaal is de voortgang met uw kind te volgen en vindt u de nodige informatie.