Wil jij een helpende hand bieden, voor anderen klaarstaan en kun jij ook nog eens goed omgaan met mensen? Dan is een opleiding binnen de zorg, welzijn of onderwijs jou op het lijf geschreven.
Je kunt de medische kant op en je ontwikkelen tot verpleger, verzorger of assistent voor een apotheker, dokter of tandarts. Mensen begeleiden met als doel ze zelfstandiger maken en ondersteunen op sociaal en maatschappelijk vlak doe je met een opleiding binnen de richtingen Maatschappelijke Zorg en Sociaal Werk.
Vind je het fijn om kinderen of jongeren te helpen leren en zich te ontwikkelen? Dan ligt jouw toekomst misschien wel bij pedagogisch werk.
De richtingen van Zorg & Welzijn
• Verplegen & Verzorgen
• Apothekers-, Dokters- en Tandartsassistent
• Maatschappelijke Zorg
• Pedagogisch Werk
• Sociaal Werk
Zorgzaam: Je bent betrokken naar de mensen voor wie je zorgt. Je wilt hen verder helpen in hun leven.
Hygiënisch: Het is belangrijk om hygiënisch te werk te gaan omdat er veel verschillende mensen in de dokters- en tandarts praktijk komen. Als jij het netjes en steriel houdt bescherm je niet alleen de klant, maar ook jezelf.
Nauwkeurig: Als bijvoorbeeld Doktersassistent of Apothekersassistent ga je super nauwkeurig te werk. Het is een must in deze vakgebieden en dat past helemaal bij jou. Je denkt altijd aan de details en maakt geen fouten. Die nauwkeurigheid heb je bij alle opleidingen van Zorg & Welzijn nodig.
Betrouwbaar: Mensen moeten op je kunnen bouwen. Als jij zegt dat je iets gaat doen, dan doe je dat ook.
Sociaal: Je bent een echt mensenmens. Je praat graag met mensen en mensen praten ook graag met jou.
Verantwoordelijk: Je neemt verantwoordelijkheid voor het werk en de mensen voor wie je zorgt.
Begripvol: Je kunt je goed inleven in de ander en hebt ook een luisterend oor. Je oordeelt niet maar wilt echt iemand verder helpen.
Persoonlijke zorg bieden, preventief handelen, voorlichting geven en verpleegtechnische handelingen uitvoeren; dat leer je bij de opleiding Verpleegkundige.
Als verzorgende IG bied je persoonsgerichte zorg. Zo begeleid en ondersteun je mensen die permanent of tijdelijk zorg en/of verpleging nodig hebben. Werken als helpende in een verpleeghuis, een verzorgingshuis, in de gehandicaptenzorg of in de thuiszorg leer je tijdens de opleiding Helpende Zorg & Welzijn.
Deskundig, integer, zorgvuldig en sociaal vaardig zet je je in voor mensen die je hulp nodig hebben. Als apothekers- dokters- of tandartsassistent ben je echt een duizendpoot. Je zorgt voor een goed georganiseerde praktijk van een huisarts, tandarts, apotheek, kaakchirurg, orthodontist of specialist. Maar je voert ook medischtechnische handelingen uit, je assisteert de (tand)arts en onderhoudt instrumenten en apparatuur. Als apothekersassistent heb je een hoog verantwoordelijkheidsgevoel nodig omdat je informatie en advies geeft over geneesmiddelen, de geneesmiddelen klaar maakt en deze aflevert in de voorgeschreven vorm en hoeveelheid.
Mensen begeleiden in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, maar ook specifieke doelgroepen
zoals verslavingszorg, geestelijke gezondheidszorg, asielzoekers, psychiatrie, dak- en thuislozen; dat is werken in de maatschappelijke zorg! Je biedt deze doelgroepen ondersteuning bij de dagbesteding, persoonlijke verzorging, het wonen en het huishouden.
Als je kiest voor de richting pedagogisch werk ga je aan de slag met kinderen en jongeren. Je wordt opgeleid om ze te begeleiden bij hun schooltaken, bij te dragen aan een veilig gevoel op school of de kinderopvang óf je helpt kinderen en jongeren met gedrags- en opvoedingsproblemen.
Als sociaal werker kun je écht iets betekenen voor anderen. Je bent positief, kunt goed luisteren en hiermee help je anderen met hun hulpvragen. Je weet hoe je mensen kunt stimuleren en helpt ze om zelfstandiger en zelfredzamer te zijn. Je kunt bij heel veel verschillende organisaties aan de slag!
Maak je geen zorgen! We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Check de keuzehulp in ons Online Magazine, kom naar een open dag of bekijk onze tips over een studiekeuze maken. We hebben meer dan 130 mbo-opleidingen, dus er zit vast iets voor je tussen!