Heb jij technisch inzicht en vind je het leuk om dingen te maken; van het ontwerp tot en met het repareren? Dan is een Techniek of ICT-opleiding iets voor jou!
Techniek vind je overal. Laptops, gebouwen, boortorens, auto’s, windmolens, vliegtuigen, fitnessapparatuur, cv-installaties en koffiezetapparaten. Ze zijn door iemand bedacht, ontworpen, getekend en gerealiseerd. In de techniek zijn dan ook veel uiteenlopende opleidingen te vinden. Techniek vraagt om vakmensen die de grootste én kleinste dingen kunnen ontwerpen, maken, installeren, onderhouden en repareren.
Misschien houd jij meer van de andere kant van techniek en spreekt het ontwikkelen van software of het beheren, beveiligen en onderhouden van informatiesystemen jou meer aan. Dát leer je bij onze ICT-opleidingen.
De richtingen van Techniek & ICT
• Elektrotechniek
• Installatietechniek
• Metaal & Mechatronica
• Engineering
• Motorvoertuigentechniek
• Tweewielertechniek
• ICT
Innovatief: Omdat de ontwikkelingen in de Techniek en ICT razendsnel gaan is het belangrijk dat je goed kan bedenken waar bedrijven en mensen in de toekomst behoefte aan hebben.
Behulpzaam: Problemen en aanvragen van collega’s of bedrijven komen bij jou binnen. Je luistert aandachtig en beantwoordt hun vragen zodat ze goed geholpen worden.
Leergierig: De technische ontwikkelingen gaan snel en daarom is het belangrijk dat je altijd up-to-date bent van de nieuwste kennis en vaardigheden.
Oplossingsgericht: Vaak vragen ICT en technische problemen om een snelle en praktische oplossing. Elk probleem is weer anders: soms moet je iets creatief oplossen en sommige oplossingen vragen om ervaring.
Vakkundig: Deze sector is heel specialistisch je zult constant je kennis moeten bijhouden. Inzicht hebben in nieuwe technische ontwikkelingen die in rap tempo elkaar opvolgen.
Ontwerper: technische ideeën moeten vorm krijgen. Je maakt nieuwe ontwerpen voor nieuwe oplossingen. Zo draag je bij aan slimmere machines en betere werkmethodes.
Als elektrotechnisch monteur of technicus werk je met techniek én met mensen. Want zij gebruiken de installaties die jij maakt of repareert of geven je hier opdracht toe. Monteurs en technici zijn een onmisbare schakel om effectief gebruik te maken van de vele toepassingen van elektriciteit. Je kunt werken in o.a. de woningbouw, panelenbouw, industrie, transport of openbare ruimte. Het is nauwkeurig en verantwoordelijk werk waarbij veiligheid voorop staat.
Video elektrotechniek
Werken in de installatietechniek is erg divers. Hotels, kantoorgebouwen, distributiecentra maar ook de woning waarin je woont, kunnen niet zonder installatietechniek. Aanleggen van centrale verwarmingssystemen, warmtepompinstallaties of badkamers? Installatietechniek maakt het mogelijk.
Bij alle opleidingen is het belangrijk dat je technisch inzicht hebt en nauwkeurig kunt werken. Je kunt ervoor kiezen om je te specialiseren in het maken van metalen constructies, het monteren en onderhouden van allerlei soorten elektronisch aangestuurde machines of, als technicus, het ontwerpen en programmeren hiervan. Welke kant jij op gaat hangt ervan af waar je goed in bent en wat je het leukst vindt.
Video Metaal & Mechatronica
Als technicus engineering houd je je bezig met het ontwerpen, maken, installeren en werkend houden van elektrotechnische en werktuigbouwkundige producten en systemen. Je weet genoeg van de nodige berekeningen en technische mogelijkheden om een goede keuze te maken voor een nieuw ontwerp of onderdeel daarvan. Daarnaast kun je goed plannen, samenwerken en ben je nauwkeurig in het vastleggen van informatie. Je kunt goed zelfstandig werken en toont verantwoordelijkheidsgevoel.
Video Engineering
Als autotechnicus of technisch specialist voer je het onderhoud aan personen- of bedrijfsauto’s uit en repareer je wat stuk is. Auto’s bevatten steeds meer elektronisch gestuurde apparatuur, dus het gaat om meer dan alleen ‘sleutelen’. Een belangrijk deel van je werk is het stellen van een diagnose. Als technisch specialist heb je inzicht in de complexe systemen van een auto en ben je goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast komt er ook een stukje klantenservice bij kijken, want het is belangrijk dat de klant weer tevreden met zijn of haar auto wegrijdt.
Video Motorvoertuigentechniek
Met wel 19 miljoen fietsen heeft ons land de hoogste fietsdichtheid. Maar er zijn meer tweewielers op de weg: bromfietsen en scooters. Als fiets- of scootertechnicus onderhoud en repareer je deze. Je hebt technische vakkennis, maar kunt ook informatie en advies geven aan klanten. Veelzijdig werk dus!
Video Tweewielertechniek
Werken in de ICT betekent dat jij verantwoordelijk bent voor het installeren, onderhouden en beveiligen van computers en systemen bij verschillende bedrijven en organisaties. Hiervoor zijn passende programma’s nodig en die ga jij ontwikkelen. Deze digitale informatiesystemen zijn niet meer weg te denken en daarom hoef jij ook niet lang te zoeken naar een baan: in de IT staan ze te springen om mensen!
Video ICT
Leidinggeven in de techniek doe je niet zomaar, het vereist kwaliteiten en vaardigheden. De mbo-opleiding Technisch Leidinggevende helpt je de juiste competenties te ontwikkelen. Als technisch leidinggevende blijf je bezig met het uitoefenen van je vak, maar je geeft ook leiding aan een team. Je takenpakket wordt dus een heel stuk uitgebreid. Niet alleen je taken veranderen, maar ook je verantwoordelijkheden. Als technisch leidinggevende ben je verantwoordelijk voor een goed functionerend team en het behalen van de doelstellingen. Bij deze taken en verantwoordelijkheden komen verschillende rollen kijken, zoals leider, coach, expert en voorbeeld.
Maak je geen zorgen! We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Check de keuzehulp in ons Online Magazine, kom naar een open dag of bekijk onze tips over een studiekeuze maken. We hebben meer dan 130 mbo-opleidingen, dus er zit vast iets voor je tussen!