publicatiedatum: 23 december 2021
Praktijkleren: voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt
Hoe mooi is het om medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt geheel in de praktijk op te leiden? Dat doen we sinds enige tijd via praktijkleren waarbij een praktijkverklaring behaald kan worden. Die route volgde Tessa (21). Door haar dyslexie heeft ze veel moeite met lezen en schrijven; theorievakken zijn voor haar een crime en ze liep vast in het reguliere onderwijs. Maar werken kan Tessa én wil ze ook heel graag. Zoals werken in de horeca. Met de nodige inzet en inspanning komt Tessa steeds een stapje verder. Ze heeft inmiddels haar praktijkverklaring mbo assistent horeca gehaald en mogelijk gaat ze een Entree-opleiding volgen.
Kers op de taart
Tijdens het praktijkleren zijn er geen theorievakken die gevolgd moeten worden, alles draait om de praktijk; om het doen. Het Horizon College werkt met meerdere partijen samen om mensen bij het praktijkleren te begeleiden. Bij Tessa werkten we samen met WNK Personeelsdiensten. Ze is door WNK Personeelsdiensten begeleid om alle horecawerkzaamheden stap voor stap onder de knie te krijgen. Ze heeft zich ontwikkeld tot een goede werknemer en kan nu ook buiten het WNK aan de slag. Dat is wat Tessa graag wil; in een horecazaak werken. Dat is voor haar én voor alle betrokkenen de kers op de taart.
Zelfstandiger en zelfredzamer leven
Samen met Tessa behaalden nog eens vijf WNK-medewerkers een praktijkverklaring in de richtingen dienstverlening, zorg en logistiek. De praktijkverklaring wordt door het Horizon College uitgeschreven. Voor WNK is dit de eerste groep die een praktijkverklaring heeft ontvangen. Het praktijkleren vergroot de kansen op de arbeidsmarkt en is een stap naar een zelfstandiger en zelfredzamer leven.
Op de foto: links Tessa met haar praktijkverklaring en Annet Kruiver, haar praktijkbegeleider bij WNK.