publicatiedatum: 20 september 2022
Flinke subsidie voor flexibel mbo
Er is circa een half miljoen euro subsidie verstrekt om mbo-onderwijs voor volwassenen flexibel en via modules aan te bieden. Eén van de doelen is om de personeelstekorten in de technieksector terug te dringen. De overheidssubsidie is bedoeld voor de mbo-opleidingen Uitvoerder Bouw & Infra en Technisch Leidinggevende. In het kader van een leven lang ontwikkelen kunnen werknemers in de bouw/techniek via flexibel en modulair onderwijs doorgroeien naar een vervolgfunctie. Het Horizon College is penvoerder van het project. De subsidie is met meerdere mbo-scholen en partners aangevraagd.
De vraag naar technisch leidinggevenden en uitvoerders in de bouw is groot. Opleidingsmanager Janny Martens is dan ook blij dat de subsidie is toegekend. ‘Dit is het begin van een nieuw tijdperk om volwassenen op deze manier op te leiden. Om personeelstekorten op te lossen moet er nu iets gebeuren en deze modulaire opleiding is daar onderdeel van.’
Op maat
Met de subsidie wordt een flexibel en modulair onderwijsprogramma opgesteld voor de opleidingen Uitvoerder Bouw & Infra en Technisch Leidinggevende. Volwassen herscholers, bijscholers en omscholers kunnen het onderwijstraject volgen. Het onderwijsprogramma wordt zoveel mogelijk op maat aangeboden; bijvoorbeeld via e-learning en coaching door docenten. De opleiding kan naast het werk gevolgd worden. Belangstellenden kunnen de hele opleiding volgen of per module. In het schooljaar 2023-2024 starten de pilots van deze modulaire opleidingen.
Veertien mbo-scholen
In totaal zijn veertien mbo-scholen verbonden aan het nieuwe project. Dat zijn: Horizon College, ROC van Twente, Da Vinci College, ROC Midden Nederland, Alfa College, Friesland College, SOMA College, Summa College, Curio, Deltion College, Koning Willem 1 College, Scalda, mboRijnland en Aventus. Overige partners in het project zijn Technicom, Bouwend Nederland, FNV, CNV, Volandis, Concreet Onderwijsproducten, Savantis en de MBO Raad.